Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Nica Home Projects - Interieurarchitect Ninove

Hoe bepaalt u uw bouw- of renovatiebudget?

Uw renovatie- of bouwbudget bepalen is heel belangrijk. Ik durf zelfs te stellen dat uw budget een van de belangrijkste criteria is die u zal moeten vastleggen, nog voordat u besluit te gaan bouwen, verbouwen of renoveren. Het woord budget dekt de lading eigenlijk niet volledig. We hebben het hier immers over een investering in een nieuwbouw, verbouwing of renovatie. Toch één van de mijlpalen in uw leven? Dan moet u zich de vraag durven te stellen hoeveel u precies wilt investeren. Denk daar grondig over na zodat u een specifiek bedrag in gedachten hebt, nog voordat u contact opneemt met uw (interieur)architect. Dat is mijn eerste tip aan u.

Waarop moet u letten bij het bepalen van een bouwbudget?

  • Een verbouwing kost geld. Ook hier geldt de regel: goedkoop is duurkoop. Hou er rekening mee dat u enkel de kwaliteit krijgt waarvoor u betaalt.
  • We praten over een investering. Verandert u om de paar jaar van interieur? Dan hebt u wellicht een ander bedrag in gedachten dan iemand die slechts om de twintig jaar verandert. Bent u fan van een bepaald merk? Ook dan zal u anders investeren dan iemand die geen belang hecht aan namen.
  • Vergelijk niet met prijzen van twintig jaar geleden. U weet wel, die tijd waarin we nog met Belgische frank betaalden. Intussen is alles een stuk duurder geworden. Hou hier zeker rekening mee als u en uw partner uw bouwbudget bepalen.


Wees eerlijk over uw budget

Hebt u een hoger budget beschikbaar dan wat u doorgeeft aan uw interieurarchitect? Dan riskeert u een ontwerp te krijgen met minder comfort, luxe, ergonomie … dan wat u zich kan permitteren. Een voorbeeldje? Geeft u een lager budget door dan u in werkelijkheid hebt, dan zal u een keuken krijgen zonder handige schuifdeuren, met apparaten en materialen van mindere kwaliteit. Mijn tweede tip? Wees eerlijk over uw budget van in het begin en spendeer nooit meer dan wat u zich kunt veroorloven. Het kan niet de bedoeling zijn dat u uw lening niet meer kunt betalen.

Mijn derde tip? Hou een percentage van uw budget opzij

Wanneer u en uw partner uw bouwbudget bepalen, houdt u het best 10 tot 15 procent extra opzij. Duiken er onverwachte problemen op bij een verbouwing of renovatie, dan hebt u wat financiële ruimte. Het is altijd meegenomen om een marge te hebben voor onvoorziene kosten, hogere materiaalkosten, betere materialen. Besluit u toch een composiet werkblad te nemen in plaats van laminaat in uw keuken? Dat kan als u een extra bedrag opzij hebt gezet. U hebt dan de vrijheid om andere beslissingen te nemen tijdens uw (ver)bouw(ing) of renovatie.

Zegt u aan uw interieurarchitect: “Doe maar”...

Stel dat u totaal geen idee hebt van wat u wilt investeren in uw bouw- of interieurproject. Dan wordt het heel gevaarlijk om tegen uw interieurarchitect te zeggen: “Doe maar!” of “Zo lang het maar niet te duur is.” Deze woorden hebben voor iedereen een andere betekenis. Hebt u een interieurachitect die hogekwaliteitinterieurs levert vol hoogwaardige designmerken? Dan ligt zijn “Zo lang het niet te duur is”-prijs misschien wel wat hoger dan wat u verwacht. Als u een bepaald bedrag in uw hoofd hebt, geef dat dan duidelijk door aan uw interieurachitect. Zo vermijdt u heen-en-weer geargumenteer en verloren tijd. Dit is meteen mijn vierde tip.

... of hebt u geld in overvloed?

Fijn! Dan kunt u zich eens volledig laten gaan. Super! U kunt het gekste interieur laten ontwerpen met de duurste materialen. Laat u gaan! Maar verschiet niet van het uiteindelijke ereloon van uw interieurarchitect. Mijn vijfde tip. Misschien kiest u hier beter voor een vast bedrag of facturatie in regie dan een ereloonpercentage op uw budget?

Uw interieurarchitect kan uiteraard ook uw bouwbudget bepalen

Hebt u echt geen idee welk budget u wilt besteden? Breng uw interieurarchitect daar dan van op de hoogte. Die kent doorgaans een aantal manieren om een budget te definiëren. Soms vergelijkt hij of zij met een project dat al is uitgevoerd. Andere keren somt hij of zij de nodige werken op en maakt hij of zij een raming plus een marge. Op die manier weet de klant meteen over welke grootorde van budget hij moet beschikken voor een bepaald project. Geef de moed niet op. Er valt altijd een oplossing uit de bus. Praat erover met uw interieurarchitect. En met deze zesde tip, misschien wel de belangrijkste, sluit ik af.

Vragen? Neem gerust contact met me op.