Je eerste contact met een interieurarchitect
Heb je een goede huisarchitect gevonden? Neem dan gerust contact op met die man of vrouw. Een eerste tip? Contacteer meteen een aantal kandidaat-interieurarchitecten, want ook hier loont het de moeite om te vergelijken. Beperk je evenwel tot drie stuks, want anders verspil je zowel jouw als hun tijd. Denk goed na vooraleer je een keuze maakt en ga niet over één nacht ijs. Je kijkt immers uit op een lange en hechte samenwerking.
Ga in dat eerste contact met een interieurarchitect vooral na of het klikt
Hoe leg je het eerste contact?
Je stoort de interieurarchitect beter niet tijdens een vergadering of een werfbezoek. Stuur dus een e-mail of gebruik het contactformulier op de website. In de mail zet je het best je naam en die van je partner, de plaats van verbouwing, renovatie of nieuwbouw en de eventuele deadline. Het is ook wenselijk dat je een beetje uitleg geeft over je project, over welke ruimtes het gaat, of je een advies, ontwerp of een volledige uitvoering wilt. En of je een voorkeur hebt voor bepaalde aannemers. Vergeet zeker niet je contactgegevens te vermelden. Je zou eens moeten weten hoe dikwijls mensen dat vergeten! Maar jij dus niet.
Mijn reactie op die eerste mail
Krijg ik een aanvraag binnen, dan neem ik zo vlug mogelijk telefonisch contact met je op. Ik stel je een paar vragen over het project en maak een afspraak om elkaar even te ontmoeten, als het kan in of bij het pand zelf. Die afspraak kan zowel overdag of ’s avonds, duurt 1 à 2 uur en is over het algemeen gratis en vrijblijvend. Gaat het om een nieuwbouw, dan breng je je plannen mee. Tijdens dat eerste gesprek merken mijn klanten of er een klik is, of ze me kunnen vertrouwen en maken ze kennis met mijn werkwijze. Ook voor mij betekent een eerste gesprek de kans om potentiële klanten te ontmoeten, te zien of ik een goed gevoel heb bij een eventuele samenwerking. Verder stel ik vragen over het pand, het project, het budget …
Wat vraag je in dat eerste contact met een interieurarchitect?
Je vraagt de kandidaat-interieurarchitect of -vormgever het best of er voldoende tijd is om je project aan te nemen. En indien dat zo is, wanneer de effectieve werken kunnen starten. Kan er gewerkt worden met jouw budget? Hoe lang zullen de werken duren? Hoe wordt een ereloon bepaald? Wat zijn de betalingsvoorwaarden? Het is uiteraard ook meegenomen dat je vertelt waar je van houdt, welke stijl je aanspreekt, welke materialen je graag ziet, wat het doel is van de ruimte die je wilt opknappen. Kortom: vertel over je levenswijze en smaak.
Ook de interieurarchitect heeft zijn zegje
De werkwijze wordt toegelicht, er worden voorbeelden van voorontwerp, ontwerp en uitvoeringsplannen, meetstaten, verslagen, planningen en dergelijke getoond. Zo krijg je een beter idee van hoe het project opgevolgd zal worden. Gebeurt dit niet spontaan, dan vraag je er hem het best om. Zorg ervoor dat je alle nodige informatie ontvangen hebt. Ook fijn is op het eind van het gesprek te laten weten wanneer je een beslissing neemt.
Extra tips doen het altijd goed
Baseer je beslissing niet alleen op het ereloon. Houd er rekening mee dat een goede dienstverlening niet goedkoop is. En dat goedkoop dikwijls duurkoop is. Durf te vertrouwen op je buikgevoel. Wie geeft je het beste gevoel, in wie heb je het meeste vertrouwen, welke werkwijze vind je het best, wie maakt op jou een wow-indruk? Heb je zo iemand gevonden? Ga er dan mee in zee, zonder mankeren en zonder twijfel.
Knoop doorgehakt met welke interieurarchitect je in zee gaat?
Speel die beslissing dan zo vlug mogelijk door aan de interieurarchitecten. Doe dat ook als de beslissing negatief is, en vertel waarom. Deze informatie betekent een enorme meerwaarde. Het helpt hen hun diensten en aanpak te verbeteren, en te werken aan dat eerste contact met een interieurarchitect en een klant.
Vragen hierover? Neem dan gerust contact met me op.